Ruinele manastirii vechi

Originea acestei manastiri ramâne învaluita în negura vremii, traditia aminteste de existenta ei înca din timpul voievozilor Musatini, care au ocrotit-o.

In timpul domniei lui Alexandru cel Bun a fost zidita prima biserica din piatra, pe locul unei biserici mai vechi de lemn, atestata documentar in jurul anului 1410 cu întregul ansamblu de contructii, destinata pentru observare si straja, având hramul "Buna Vestire", in jurul careia s-a dezvoltat asezarea calugaresca cunoscuta sub numele de Manastirea Moldovita. Manastirea Moldovita s-a bucurat de privilegii si din partea lui Stefan cel Mare. Prin mai multe hrisoave voievodul Stefan cel Mare confirma manastirii 11 sate, mai multe iezere, prisaci si privilegii comerciale, care o situau printre cele mai înstarite manastiri din Moldova.

Ea a dainuit pâna la sfârsitul veacului al XV-lea când, din cauza unei alunecari de teren, s-a prabusit.

Ruinele ei se vad si astazi la 500m distanta de actuala Manastire. Voievodul Petru Rares, iubitor de arta ca si tatal sau, Stefan cel Mare, vrând sa continue existenta Manastirii Moldovita, alege locul putin mai la ses de vechea biserica a lui Alexandru cel Bun si construieste actuala Biserica a Moldovitei în anul 1532


 
 
 

 
 

Calendar